Klub dobré pohody

Klub dobré pohody založila paní Dagmar Doleželová na podzim roku 2003 se záměrem poskytnout starším občanům Podolí smysluplnou volnočasovou aktivitu pro zimní období. V době od listopadu do března, kdy není práce na zahradě a na poli, tráví lidé svůj volný čas převážně doma sledováním televize. Klub se tak jednou týdně stává dobrý zpestřením jinak spíše ponurých a stále stejných podvečerů.

Každá ze schůzek, které se konají v místním kulturním domě či v menší obecní klubovně, má svůj program, jehož cílem je nejenom její účastníky pobavit, ale také je něco nového naučit. K aktivitám patří na příklad prohlížení kroniky obce či fotek a videa z historie regionu či uplynulých akcí, příprava vánočních a velikonočních věnců a dekorací, malování na sklo či na hedvábí, jednoduchá práce s počítačem, pletení, pečení vánočních perníčků či oživování tradičních regionálních receptů, vánoční a silvestrovský večírek aj. Často je na programu také nějaká zajímavá návštěva, ať již se jedná třeba o návštěvu právníka, lékaře, břišní tanečnice, policie, módní návrhářky a nebo třeba o besedu s různými umělci, jako např. v minulosti se spisovatelem Jiřím Jilíkem, malířem Moarchem Evenem či s hudebním skladatelem Blahoslavem Smišovským. Ne jednou už o těchto „Pohodových“ aktivitách psali v novinách či hovořili v rádiu a v televizi.

„Klub“ dokázal několik let za sebou strhnout obyvatele celé vesnice a zorganizoval vždy v březnu velké kulturní akce, do kterých se zapojilo vždy kolem sedmdesátky vystupujících. Např. v roce 2004 se konala v obci Přehlídka krojů, zvyků a obyčejů. Také díky této akci se v obci posílil zájem o lidové kroje a lidé si také připomněli některé již téměř zapomenuté zvyky, jako třeba svatební „házání do koláča“, „vození peřin“ či „holení chlapů“, nebo jarní „nosení létečka“, „královničky“ či otevírání studánek. V roce 2005 se pro změnu konala akce Zpívá celá dědina, v roce 2006 pak zábavná Hraje celá dědina aneb „S veselou myslí na nesmysly“. I když se v posledních letech zdá, že kultura v českých a moravských zemích jaksi skomírá, akce podobného druhu dokazují, že šikovných lidí, kteří něco umí je pořád dost, jen se o nich neví. To se potvrdilo také třeba během podolské Výstavy prací občanů, kde všichni s údivem žasli, co všechno dokážou udělat jejich sousedé, aniž by o tom kdo měl potuchy. Klub ale organizuje také jiné, menší výstavy, jako na příklad: kravat, kapesníčků, hraček, budíků, hrníčků nebo třeba různých vydání knihy Babička od Boženy Němcové.

Kromě toho si členové uvědomují, že není nutné jen „sedět doma ve vsi“, ale Klub také poskytuje dobrou příležitostí společně někam vyrazit, něco poznat či společně sdílet zážitky: ať už formou výletů za poznáním kraje (např. Kulturní památky okresu UH, Plavba po Baťově kanálu, skanzen ve Strážnici, Kuželovský mlýn, poutní místo Svatý Antoníček v Blatnici, Luhačovice apod.) či menší výlety např. do Muzea Jana Amose Komenského v Uh. Brodě, na vernisáže, posezení v čajovně, výlet do solné jeskyně apod. Vždyť posuďte sami, který senior by se na podobné akce vydal sám?

Když je potřeba, členové Klubu zvládnou i výpomoc při akcích jiných organizací (Fašank, Den dětí, Křest kalendáře, mažoretky, hody, stavění máje, mikulášská nadílka) a spolupracují také s místní školou a školkou. Navíc rozšafné party seniorů postupem času začaly také slavit společně různé významné životní jubilea a vždy s humorem dokážou pobavit nejen oslavence, ale i celou jeho rodinu.

Že v Klubu nemyslí pouze na sebe, pak dokazují také tím, že zorganizovali charitativní sbírku brýlí, autolékárniček či sešitů a pastelek pro děti ze školy v africké Gambii. V rámci akce Plete celá dědina pletou svrchní obvazy pro malomocné pacienty z leprosárií v Tanzánii a Indii. Jindy zase ženy z Klubu pomáhaly místní nemocnici: pletly čepičky a botičky pro novorozence v inkubátorech nebo šili hadrové panenky pro hospitalizované děti – lékaři dětem na panence vysvětlí diagnózu, děti si pak pro zkrácení chvíle během pobytu mohou panenku pomalovat fixy a mají spřízněnou duši, která jim pomáhá lépe se poprat s bolístkou. Také pomáhají v rámci projektu UNICEF – Adoptuj panenku, zachráníš dítě: ženy šijí hadrové panenky, které pak UNICEF prodává dál za 600 Kč. Každá panenka představuje jedno skutečné dítě, které bude v rámci očkovací kampaně UNICEF v rozvojových zemích proočkováno proti šesti hlavním smrtelným dětským chorobám.

Ačkoliv Klub byl založen s úmyslem poskytnout příležitost k socializaci především seniorům, praxe ukázala, že Klub už dávno není jen pro ty „nad padesát“. Z některých rodin sem chodí i tři generace a tak je vždy připravena aktivita jak pro dospělé, tak také pro děti. Klub dobré pohody má otevřené dveře pro úplně každého. A kdo se nechce do aktivit zapojit, tak nemusí. Může jen tak posedět při čaji nebo kávě, popovídat si s ostatními a nasát pohodovou atmosféru v pochmurném zimním podvečeru.

Fotografie z některých akci najdete zde. Více fotek najdete ve fotogalerii.


Kontaktní osoba: Dagmar Doleželová, e-mail: klub.pohody@seznam.cz, tel: 608 565 958