ŽPS Podolské Frišky

Ženský pěvecký sborek měl svoji první zkoušku 18. 8. 2011.
V dubnu 2012 si holky vybraly pro své uskupení název Podolské Frišky a také založily Občanské sdružení Folklor a kultura v Podolí, které se na konci roku 2015 přejmenovalo na Folklor a kultura v Podolí – Spolek.
V červnu 2012 konečně Frišky získaly prostředky na pořízení krojů, ve kterých poprvé vystoupily v červenci 2012 ve Vlčnově.
Velké díky za podporu patří Nadaci SYNOT zřizované senátorem Ivo Valentou a Obci Podolí, kteří přispívají na pořizování krojů jak pro Frišky, tak také pro děti – Friščata, které postupně začaly vystupovat společně s maminkami.

Děvčata scházejí každé podnělí v 19:30 hodin v Klubovně na mandlovně.

S radostí mezi sebe uvítají také nové tváře, které rády zpívají. Nehledají profesionální zpěvačky, hledají děvčata do party, která si chtějí zazpívat hezké písničky ze Slováckého Dolňácka.

Autorem loga pro ženský sborek Podolské Frišky je Moarch Miško Eveno.

Mimochodem víte, co jsou to frišky? Podle Slovníku nářečí Dolního Poolšaví od Holmese jsou to děvčice, které jsou šikovné, bystré, rychlé, raz dva se vším hotové – a přesně takové jsou i ony. Z velké části maminky od malých dětí musí všechno rychle zvládnout, aby si jednou týdně mohly odběhnout do sborku a mohly se odreagovat při pěkných písničkách z Dolňácka.

Kontakt: Dagmar Vacková, e-mail: podolske.frisky@gmail.com

Vystoupení s dětmi v Drslavicích - červen 2013

Vystoupení: