Prohlídka pastevního areálu Josefa Fiksela - 31.5.2014

Krajina v okolí obce Podolí je krajinou převážně zemědělskou. Svahy stoupající z říční nivy řeky Olšavy jsou poměrně strmé. A půdy vyskytující se na těchto svazích patří k půdám ohroženým vodní erozí. Stačí si prohlédnout hluboké rýhy podél cesty do Lipin nebo si vybavit opakované nánosy hlíny, které se po deštích pravidelně dostávají na silnice z Podolí do Veletin či do Míkovic. Přitom platí, že každý kilogram odplavené hlíny je nenávratně ztracen a znamená trvalé snížení kvality půdy na zemědělských pozemcích.
Byl jsem proto příjemně překvapen, když jsem zaznamenal změnu přístupu k hospodaření se zemědělskou půdou na katastrálním území naší obce. Zatravnění erozí ohrožených pozemků a zásadní změna způsobu jejich využívání, kterou začal praktikovat soukromý zemědělec Josef Fiksel, je nejenom cesta správným směrem, ale především cesta zdravého („selského“) rozumu. Cesta, která pomůže zachránit mnoho tun kvalitní zemědělské půdy.
Ostatně o způsobu využití pronajatých pozemků panem Fikselem se mohli během prohlídky pastevního areálu přesvědčit také občané Podolí.
Napsal: Vladimír Mana