Představení knihy Podolí - Obec nad Olšavou - 13.6.2021

Obec Podolí oslavila v loňském roce 800 let své existence. U příležitosti významného výročí vydala monografii nazvanou Podolí, obec nad Olšavou. Koronavirová pandemie a opatření s ní spojená však neumožnily představit knihu veřejnosti nejen v jubilejním roce, ale také v prvních měsících roku letošního. Červnové rozvolnění využilo vedení obce k uspořádání slavnostního představení knihy spojeného s kulturním programem, jehož součástí bylo vystoupení místních dětí a mládeže, členek ženského pěveckého sboru Podolské Frišky nebo folkové kapely Děvčice. V neděli 13. června 2021 odpoledne se v areálu u Podolského ráje sešli nejen občané a rodáci obce, aby se s novou knihou seznámili, přítomna byla rovněž většina autorů jednotlivých kapitol knihy.
Na téměř 250 stranách se v ní zájemci mohou seznámit s dějinami obce zahrnujícími období počátku historie Slovanů, středověku a raného novověku i novodobé dějiny od vzniku občanské společnosti po roce 1848 do současnosti. Autoři historických kapitol, Luděk Galuška, Jiří Mitáček, Jiří Čoupek a Jana Rýpalová doprovodili své texty rozsáhlou obrazovou dokumentací. Stejně tak tomu je i v dalších kapitolách knihy, které se věnují stavebně-historickým památkám obce (Blanka Rašticová), podávají národopisný obraz Podolí (Marta Kondrová), dokumentují společenský a kulturní život obce v tradici a současnosti (Dagmar Doleželová, Štěpánka Míšková) a podrobně popisují přírodu a krajinu (Jaroslav Hrabec). Bohatá je také část obsahující přílohy ke knize, zájemci se z nich dozvědí počet obyvatel obce v různých letech, jejich zaměstnání a rozsah majetkové držby, seznamy pudmistrů, fojtů, starostů a dalších představitelů obce, jakož i duchovních správců či řídících učitelů a ředitelů školy. Opomenuti nebyli rovněž legionáři a občané padlí v obou světových válkách.
Kniha byla vydána za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky a zájemci si ji mohou zakoupit na obecním úřadě. Cena je velmi příznivá, 300 Kč.

Zpět
Nahoru